Conform Codului Muncii, sarbatorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, altele decat cele din weekend.
Din anul 2015, vom avea inca o zi libera si anume, 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane, potrivit Legii nr. 171/2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie.
Iata cum arata calendarul celor 13 zile libere in anul 2015:
Anul Nou: 1 ianuarie – joi si 2 ianuarie – vineri
Ziua Unirii Principatelor Romane: 24 ianuarie – sambata
Paste: 12 aprilie – duminica si 13 aprilie – luni
Ziua Internationala a Muncii: 1 mai – vineri
Rusalii: 31 mai – duminica si 1 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului: 15 august – sambata
Sfantul Andrei: 30 noiembrie – luni
Ziua Nationala a Romaniei: 1 decembrie – marti
Craciunul: 25 decembrie – vineri si 26 decembrie – sambata
Persoanele apatinand altor culte religioase legale, altele decat cele crestine, vor beneficia de doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale.
In plus, se va acorda o ZI LIBERA pentru ingrijirea sanatatii copilului, iar familiile cu trei sau mai multi copii vor avea doua ZILE LIBERE, consecutive sau separate, in functie de decizia angajatorului.
Angajatii care nu au liber de sarbatorile legale, au drept de compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Daca, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.